Gå til hovedindhold

Du har ikke slået JavaScript til i din browser. Denne side benytter JavaScript for at fungere optimalt. Du vil derfor ikke få den fulde brugeroplevelse.

Ordbog

ADSL:  xDSL kan give mulighed for en god internetforbindelse via telefonnettet. Hastigheden afhænger bl.a. af afstanden til centralen/mikrocentralen.

Bredbåndshastighed:  Hastigheden angives typisk som download (hente ned)/upload (indlæse data) fx 10 Mbit/s (megabit per sekund) download og 2 Mbit/s upload (megabit per sekund).

Download/upload: Forklarer hvor hurtigt du kan hente information ned fra internettet (download) ved fx at læse forskellige hjemmesider samt indlæse data på internettet (upload) ved fx at sende mails.

Fast trådløs: Trådløst bredbånd, der leveres gennem en boks eller parabol fastmonteret på bygningen. Dækker over fx WiMax eller satellit, hvor internetforbindelsen leveres via radioteknologi. Fast trådløst skal ikke forveksles med en router, som du har installeret i huset.

Fiber: Fiber kan give meget høje hastigheder, når du downloader og uploader data.

Home connected: Ved homes connected forstås, at der er etableret infrastruktur til bygningen. Er der således tale om en etageejendom, antages det, at alle lejligheder er dækket, hvis der er etableret forbindelse til opgangen.

Home passed: Ved homes passed forstås, at der maksimalt er 30 meter fra skellet til slutbrugerens ejendom til et tilslutningspunkt på fuldt etableret infrastruktur, som er klargjort til at kunne levere bredbåndsforbindelser til slutbrugere. Dog kan en længere afstand medtages, hvis det sker uden ekstraomkostninger for slutbrugeren i forhold til de 30 meter. Faste trådløse forbindelser, der kan dækkes med eksisterende infrastruktur, er inkluderet i denne definition. Definitionen dækker både privat- og erhvervsabonnenter.

Højst udbudte hastigheder: Det er de hastigheder, teleudbyderne sælger. Teleudbyderne indberetter både højst udbudte og tekniske mulige hastigheder.

Kabelmodem: Giver dig adgang til internettet via dit kabel-tv-net. Kabel-TV kan give gode muligheder for tilkøb af hurtigt internet. Bredbåndshastigheden er afhængig af antallet af samtidige brugere.

Kbit/s: Kilobit per sekund. Hastigheden har betydning for, hvor lang tid det tager fx at downloade en fil og se tv på computeren. 1024 kbit/s svarer til 1 Mbit/s.

Kobbernet (xDSL-teknologi): xDSL kan give mulighed for en god internetforbindelse via telefonnettet. Hastigheden afhænger bl.a. af afstanden til centralen/mikrocentralen.

Mbit/s: Hastigheden på din bredbåndsforbindelse i megabit per sekund. Hastigheden har betydning for, hvor lang tid det fx tager at downloade en fil og se tv på computeren.

Router: En router forbinder din computer til internettet og sørger for, at flere computere kan dele det samme netværk. Routeren kan være trådløs, så du kan bevæge dig rundt i huset med din computer, uden den skal tilsluttes nettet med en ledning.

Teknisk mulige hastigheder: De hastigheder teleudbyderne kan udbyde, såfremt de ønsker det. Teleudbyderne indberetter både højst udbudte og tekniske mulige hastigheder.

VDSL: En videreudvikling af xDSL-teknologien, hvor V står for Very high bitrate, dvs. at hastighederne kan være betydelig højere end ved fx ADSL. xDSL kan give mulighed for en god internetforbindelse via telefonnettet. Hastigheden afhænger bl.a. af afstanden til centralen/mikrocentralen.

2G/GSM er den langsomste datateknologi. Den er ikke medtaget i kortlægningen, fordi hastighederne er meget lave (maksimalt 0,5 Mbit/s). 2G/GSM data er i brug, når der står et G eller E i telefonens display.

3G/UMTS: 3G er typisk langsommere end 4G og har større latency (forsinkelse) end 4G. 3G/UMTS er i brug, når der står et 3G, H eller H+ i telefonens display. 4G/LTE er den for tiden hurtigste mobile bredbåndsteknologi med mindst latency (forsinkelse). 4G/LTE er i brug, når der står et LTE eller 4G i telefonens display.

Mobilt bredbånd: Bredbåndsdataforbindelse via mobiltelefonnettet, som kan anvendes de steder hvor der er mobildækning, på f.eks. din smartphone. Mobilt bredbånd er angivet i to varianter på tjekditnet, 3G og 4G. 3G er typisk langsommere end 4G og har større latency (forsinkelse) end 4G.

Modem eller router:  Med et modem kan du få en bredbåndsdataforbindelse til din pc eller tablet via mobiltelefonnettet, som kan anvendes de steder, hvor der er mobildækning.